Ποια είναι η πορεία των οικονομικών του Δήμου;

Η πικρή εμπειρία του λαού μας λέει πως όταν οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι δυστυχούν. Στην περίπτωση του Δήμου μας βέβαια αποδεικνύεται πως μάλλον όταν οι αριθμοί παρήκμαζαν κάποιοι λίγοι ευημερούσαν εις βάρος των πολλών…

Άρθρο του Αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Λάλου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή της θητείας μας όπου παραλάβαμε έναν Δήμο κυριολεκτικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ένα τεράστιο έλλειμμα και μια ανάσα από την ένταξη του σε καθεστώς επιτροπίας με όσα αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο το Δήμο αλλά και τους πολίτες. Από το 2011 μέχρι και το 2013 δεν είχε έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο κανένας ισολογισμός και απολογισμός. Και όταν κατόπιν εισήγησης μας αυτοί έφτασαν στα αρμόδια όργανα και τη δημοσιότητα συνοδευόμενοι από ένα πόρισμα κόλαφο των ορκωτών ελεγκτών για τα πεπραγμένα της πρώην διοίκησης, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που είχε υποστεί ο Δήμος κατά την περίοδο 2011 – 2014 καθώς όλοι τους εμφανίστηκαν ζημιογόνοι παρουσιάζοντας μια εικόνα κατάρρευσης των εσόδων του Δήμου και των εν γένει οικονομικών λειτουργιών του.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τη βεβαίωση των ορκωτών ελεγκτών για την χρηματοοικονομική θέση του κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας, παραλάβαμε ταμειακά διαθέσιμα (εκτός ειδικευμένων σκοπών) ύψους 636.546,47 € και αντίστοιχες υποχρεώσεις ύψους 1.983.392,15 € ήτοι ταμειακό έλλειμμα 1.346.845,68 €. Τα αντίστοιχα ταμειακά μας διαθέσιμα σήμερα ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. και οι υποχρεώσεις κυμαίνονται κάτω των 1,5 εκατ. δηλαδή ο Δήμος μέσα σε μία 3ετία κατάφερε να δημιουργήσει ταμειακό πλεόνασμα που ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ και το οποίο πλέον θα επιστραφεί στον πολίτη μέσα από παροχές και έργα που για πρώτη φορά ο Δήμος μας είναι ικανός να προγραμματίσει και να εκτελέσει με ίδιους πόρους. Επίσης μέσα από τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών διαφάνειας στη λειτουργία του μηχανισμού ανάθεσης προμηθειών, εργασιών και έργων, καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος αυτών σε ποσοστό άνω του 25% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που μας επέτρεψε τη διάθεση των εξοικονομούμενων αυτών πόρων σε κοινωνικούς σκοπούς, στην παιδεία μέσα από έκτακτες επιχορηγήσεις των σχολείων κ.α. Αυτά όλα βέβαια οφείλονται στη σκληρή και συστηματική δουλειά των υπηρεσιακών παραγόντων της οικονομικής υπηρεσίας και στην προσπάθεια μας για αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Μην ξεχνάμε εδώ τη θέσπιση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου που εφαρμόσαμε στη διαχείριση του Δημοτικού Κοιμητηρίου αλλά και κατά την οργάνωση της εμποροπανήγυρης της Πρωτομαγιάς, με τεράστια αποτελέσματα για τα έσοδα του Δήμου. Δείτε και τις σχετικές γραφικές απεικονίσεις, όπου φαίνεται καθαρά η κατάρρευση των εσόδων κατά την 4ετία προ της ανάληψης των καθηκόντων μας και η ανάκαμψη των 3 ετών της διοίκησης μας.

 

Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε μέσω της αποτελεσματικότερης είσπραξης των εσόδων να κρατήσουμε όρθιο το Δήμο και να αντισταθμίσουμε τις συνεχείς μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων και αυξήσεις της φορολογίας που επιβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν υπό το πρίσμα της πολιτικής της ελάφρυνσης των αδυνάτων και της δίκαιης επιβάρυνσης των οικονομικά ισχυροτέρων. Στο πνεύμα αυτό προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό των κανονισμών είσπραξης δημοτικών τελών, συντάσσοντας έναν κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό, παρέχοντας μειώσεις και απαλλαγές σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άπορους, πολύτεκνους, ΑμεΑ κ.λπ.), μειώσαμε τα τέλη καθαριότητας στις οικίες μετακυλίοντας το κόστος σε μεγάλες και ρυπογόνες επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες, πολυκαταστήματα, εστιατόρια κ.λπ. Και τέλος αυξάνοντας κατά την κοινή λογική και σε αντιστοιχία με άλλους δήμους τα τέλη κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα εστίασης και αναψυκτήρια που εδρεύουν στο κέντρο της πόλης.

Άλλες ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε και αξίζουν αναφοράς προς ενημέρωση των πολιτών είναι η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου όπου μέσα από διαβούλευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη μείωση του επιτοκίου από 7% (μεσοσταθμικό) που ίσχυε σε 4% σήμερα καθώς και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, εξοικονομώντας έτσι άνω των 140.000 € ετησίως για την επόμενη 10ετία στο Δήμο. Η επίτευξη αύξησης των εσόδων του Δημοτικού κοιμητηρίου σε ένα έτος κατά περίπου 300.000 € χωρίς καμία αύξηση των αντίστοιχων τελών, μέσα από την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του και την εφαρμογή μηχανογραφικών μοντέλων. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αποστολή στη δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων που έχρηζαν ποινικής ή αστικής διερεύνησης πέραν της πειθαρχικής.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Μια και μας ενημερώνει ο κ. Λάλος θα μας απαντήσει και για τα…. επιμέρους?
    Εκείνη η Διαδικτυακή Πύλη Εξυπηρέτησης Πολιτών που (ΒΆΣΕΙ ΕΠΙΣΉΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ) ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση, έχει παραληφθεί και έχει εξοφληθεί από τον Απρίλιο του 2016 (όλα με τις υπογραφές του ιδίου του κ. Λάλου) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΤΗΣΙΩΣ για τη συντήρηση της ΠΑΛΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ του Δήμου με ποσό που ξεπερνά κατά 20% το κόστος κατασκευής της ΝΕΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ που ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *