Απλοί θεατές οι Δήμοι στην ίδρυση νέων καταστημάτων

Ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο σε σχέση με την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ανάμεσά τους ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης). Πλέον θα μπορεί να ανοίγει ένα τέτοιο κατάστημα με απλή «γνωστοποίηση» προς τον οικείο Δήμο ή το ΚΕΠ. Που σημαίνει ότι ακόμα και μέσω… φαξ ο επιχειρηματίας θα μπορεί να γνωστοποιεί ότι άνοιξε κατάστημα, δηλώνοντας απλά ότι τηρεί τους κανόνες και τις προϋποθέσεις. Μοναδική εμπλοκή με δημοτικές υπηρεσίες θα είναι η «βεβαίωση χρήσης γης», δηλαδή ένα υπηρεσιακό έγγραφο που βεβαιώνει ότι στην τοποθεσία που επιθυμεί ο επιχειρηματίας να ανοίξει το κατάστημά του επιτρέπεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Μέχρι πριν το Μάιο η αδειοδότηση απαιτούσε μερικά στάδια:

Α. την προέγκριση, που στο Δήμο μας την έδιναν τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων σε ένα ασφυκτικό χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Β. τον προέλεγχο από τις υγειονομικές υπηρεσίες (επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιους υπαλλήλους)

Γ. την άδεια λειτουργίας, που χορηγούσε ο Δήμος, αφού είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και είχε πληρωθεί ανάλογο τέλος.

Επιπρόσθετα για τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων, ήταν απαραίτητη και η άδεια μουσικής, η οποία απαιτούσε επίσης προέλεγχο και έγκριση από δημοτικό αιρετό όργανο (Κοινοτικό Συμβούλιο).

Ο νέος Νόμος καταργεί εντελώς την προέγκριση, τον προέλεγχο και την άδεια μουσικής, αντικαθιστά την άδεια λειτουργίας με τη γνωστοποίηση και ορίζει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται εκ των υστέρων δειγματοληπτικά, ή κατασταλτικά. Όλα αυτά στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας. Μοναδική εγκριτική διαδικασία που απομένει στους δήμους είναι η λεγόμενη παράταση ωραρίου για τη χρήση μουσικής, δηλαδή η άδεια να λειτουργεί μουσική στα καταστήματα κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Τι θα σημάνει αυτό για την πόλη μας, που ειδικά το κέντρο της αντιμετωπίζει φόρτο τέτοιων δραστηριοτήτων; Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας από τον Αύγουστο 2016 είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και προειδοποίησε ότι με αυτό τον τρόπο «η λειτουργία οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στα όρια ενός Δήμου καθίσταται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη». Σημείωνε ότι με τον τρόπο αυτό οι δήμοι δέχονται «μια σημαντική υποβάθμιση του ρόλου τους, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων». Ο λόγος ότι με τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις και την χωρίς όριο αύξηση του αριθμού τέτοιων καταστημάτων μπορεί να επέλθει ανατροπή στην αρμονική συμβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασκέδαση με τους κατοίκους.

 

Η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα

Με βάση κανονιστική απόφαση που έχει εκδώσει ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας η μουσική μπορεί να παρατείνεται τη χειμερινή περίοδο μέχρι τις 24.00 και τη θερινή μέχρι τη 1.00. Στα καταστήματα που βρίσκονται εντός του προσφυγικού οικισμού η χρήση μουσικής επιτρέπεται μέχρι τις 24.00 καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βάσει της νομοθεσίας η ένταση της μουσικής οφείλει να μην υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια, ενώ η χρήση της μπορεί να γίνεται μόνο εντός του καταστήματος με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *