Πώς οφειλέτης του Δήμου κατάσχεσε μέσω τραπέζης χρήματα του… Δήμου

Μια τουλάχιστον περίεργη διαδικασία εις βάρος του Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας έχει εξελιχθεί από γνωστή τράπεζα, ζημιώνοντας το Δήμο με μεγάλο χρηματικό ποσό. Η υπόθεση έγινε γνωστή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 26 Ιουλίου, στη διάρκεια της συζήτησης του 9ου θέματος που αφορούσε την αμοιβή δικηγορικού γραφείου για το χειρισμό υπόθεσης του Δήμου.

Τι έχει συμβεί. Γνωστή επιχείρηση, η οποία διατηρούσε σύμβαση με το Δήμο και έχει σωρευμένες οφειλές περί το 1,5 εκατ. ευρώ, κατόρθωσε μέσω της Τράπεζας Πειραιώς να εκτελέσει δικαστική απόφαση για είσπραξη οφειλής του Δήμου προς αυτήν ύψους 209.157,12 ευρώ. Δηλαδή, ενώ οφείλει ένα τεράστιο ποσό στο Δήμο, το οποίο και δεν αποδίδει, εισέπραξε οφειλές του Δήμου, κάνοντας χρήση δικαστικών αποφάσεων!

Ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη συγκεκριμένη επιχείρηση και προσπαθεί με διάφορα ένδικα μέσα να εισπράξει τα χρήματα, έχοντας μέχρι σήμερα διεξάγει ένα μεγάλο αγώνα. Για τις πράξεις αυτές έχουν ενημερωθεί και όλες οι τράπεζες, αφού ανάμεσα στα ένδικα μέσα που έχει χρησιμοποιήσει ο Δήμος είναι και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Λόγω ακριβώς αυτή της μεγάλης οφειλής και εφόσον δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό να εισπραχθούν τα χρήματα, ο Δήμος δεν απέδιδε μέχρι σήμερα και τα χρήματα που όφειλε στην επιχείρηση από άλλες συμβάσεις, επιδιώκοντας ένα τελικό συμψηφισμό οφειλών, που έτσι κι αλλιώς ήταν σαφώς υπέρ του Δήμου. Ο μεγαλο-οφειλέτης όμως χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη κατόρθωσε να υφαρπάξει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου.

Η τράπεζα που προχώρησε σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα και μάλιστα χωρίς να έχει τελεσίδικη απόφαση στα χέρια της, μη προστατεύοντας τον πελάτη της, που είναι ο Δήμος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Με την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, ανατέθηκε σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο η διεκδίκηση αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη ο Δήμος ασκώντας κάθε νομικό μέσο κατά της Τράπεζας Πειραιώς, προσφεύγοντας εναντίον της για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση έχει γενικότερο ενδιαφέρον γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πώς οι τράπεζες συνεργάζονται με το Δημόσιο για να κατάσχουν από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών χρήματα έναντι οφειλών τους. Φαίνεται όμως ότι η ευαισθησία των τραπεζών αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής. Έτσι ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι βρίσκονται συχνά προ εκπλήξεων, βλέποντας τους λογαριασμούς τους άδειους λόγω κατασχέσεων, στην περίπτωση που περιγράφουμε ένας μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου όχι μόνο απόλαυσε ειδικής μεταχείρισης, αλλά κατόρθωσε και να… κατάσχει χρήματα του Δημοσίου.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, τόσο λόγω του ιδιαίτερα υψηλού χρέους, αλλά και λόγω του ιδιαίτερα εχθρικού καθεστώτος μέσα στο οποίο οι Δήμοι καλούνται να διαχειριστούν τα χρήματα των πολιτών και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *