Ο χώρος του ΟΣΚ που διεκδικεί ο Δήμος στο «Πέταλο Νησίδας» για αθλητικές εγκαταστάσεις

Ένας μεγάλος αναξιοποίητος και εγκαταλελειμένος χώρος που ανήκει στο Δημόσιο βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας. Πρόκειται για τμήμα της περιοχής που ονομάζεται «Πέταλο Νησίδας» και βρίσκεται κοντά στο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου στον Κόκκινο Μύλο. Η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, περικλείεται από την οδό Πίνδου και τον ποταμό Κηφισό και είναι ανάμεσα στις περιοχές των Απομάχων και της Νησίδας.

Στην περιοχή αυτή ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων διαθέτει μια απαλλοτριωμένη έκταση 12.180 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία έχει χτίσει το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 7ο Νηπιαγωγείο Ν. Φιλαδέλφειας. Όλος ο υπόλοιπος χώρος παραμένει μέχρι σήμερα κυριολεκτικά στο… έλεος του θεού. Οι φωτογραφίες από το φακό του Πολίτη είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται καθαρά ότι τα δυο σχολικά κτίρια καλύπτουν ένα μικρό μόνο τμήμα αυτού του συνολικού χώρου που σημειώνεται με μωβ χρώμα κι ένας ακόμα χώρος είναι ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ. Τα υπόλοιπα τμήματα αν και έχουν απαλλοτρωθεί με απόφαση του 2000 φαίνεται να φιλοξενούν κάποιες δραστηριότητες, ή να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν σε σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται ότι έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους οι οριστικές αποζημιώσεις όπως καθορίστηκαν από τα δικαστήρια με αποφάσεις το 2005 και το 2008.

Οι απαλλοτριωμένοι χώροι που ανήκουν στην ΚτΥπ ΑΕ και ο Δήμος διεδκικεί την πλήρη παραχώρησή τους σημειώνονται με μωβ χρώμα

Το σύνολο του απαλλοτριωμένου αυτού χώρου αποφάσισε να διεκδικήσει ο Δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου στις 5 Απριλίου από τον σημερινό κάτοχό του, τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (διάδοχο του ΟΣΚ) και να αξιοποιήσει τον υπολειπόμενο χώρο για μια ευρεία ανάπλαση με πράσινο και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όλη η περιοχή καθορίζεται ως «Αστικό Πράσινο – Ελεύθεροι Χώροι» και στις επιτρεπόμενες χρήσεις είναι: αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού.

Το αίτημα αυτό ο Δήμος το έχει θέσει σε υπόμνημα που έχει καταθέσει από τις αρχές του χρόνου στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ώς ένα από τα δώδεκα σημεία που διεκδικεί η πόλη για τη μερική αντιμετώπιση από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατασκευή του γηπέδου. Μάλιστα στη διατύπωση του υπομνήματος το αίτημα αυτό αναφέρεται ως αντιστάθμιση των έξι (6) στρεμάτων που αφαιρέθηκαν από το Άλσος με το Ρυθμιστικό του 2014. Στο αίτημα αυτό μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει λάβει καμιά απάντηση, όπως άλλωστε και σε όλα τα υπόλοιπα…

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *