Υπογειοποίηση – μια ιστορία γεμάτη ψέματα

«Τα ψέματά σας για το γήπεδο τελείωσαν» έλεγε η επίσημη ΑΕΚ απευθυνόμενη στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ήταν η επίσημη στοχοποίηση του Δήμου και της στάσης που κρατούσε στο θέμα των υψομετρικών μελετών του γηπέδου της ΑΕΚ. Τι έλεγε αυτή η ανακοίνωση: Η υπογειοποίηση δεν είναι ένα έργο που προτείνει η Δικέφαλος, είναι ένα δημόσιο έργο που έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια για να βοηθήσει κυκλοφοριακά το Δήμο από την καθημερινή κίνηση οχημάτων και βάσει του συγκεκριμένου έργου μελετήθηκε και η σύνδεσή της με το νέο γήπεδο.

Ας δούμε τι είχε γνωμοδοτήσει ένα χρόνο πριν η Περιφέρεια Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου. Διαβάζουμε στα σημεία της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιανουαρίου 2016:  4. Όσον αφορά στο έργο της ταπείνωσης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, αυτό αποτελεί συνοδό έργο του κυρίως έργου, δηλαδή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού και δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά και διακριτά, μιας και όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στην παρούσα εισήγηση, η κατασκευή και ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του κυρίως έργου. Επιπλέον, αξιολογείται και αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η δραστηριότητα στο σύνολό της και όχι ο φορέας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο φορέας του έργου της ταπείνωσης των οδών είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας του Κέντρου είναι η Δικέφαλος Α.Ε. 

Δηλαδή με εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας που υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το έργο της υπογειοποίησης θεωρείται συνυφασμένο και «απαραίτητη προϋπόθεση» του καθαυτού έργου του γηπέδου.

Κι όμως σχεδόν ένα χρόνο τώρα παίζεται ένα τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι από την πλευρά της ΑΕΚ (επίσημα και ανεπίσημα), γεμάτο ψέματα ή μισές αλήθειες. Δείτε τι διέδιδαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ακόμα δεν είχε προκύψει το θέμα των υψομετρικών (Ιούνιος 2016):

Μια… επίσκεψη στην Περιφέρεια είχε προβληθεί ως «έγκριση» του έργου της υπογειοποίησης. Το γεγονός είναι βέβαια ότι και η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε τίποτα για να επισημοποιήσει ή να διαψεύσει αυτή την είδηση, που είχε προβληθεί τότε σε όλο τον αθλητικό και πολιτικό τύπο, μέσω μάλιστα του «επίσημου» κρατικού πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντίθετα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας φρόντισαν να στοχοποιήσουν και πάλι το Δήμο, αποστέλλοντας έγγραφα, τα οποία έδιναν ασαφείς πληροφορίες:

Κατά συνέπεια με την έγκριση της Προμελέτης έχουν καθοριστεί τα υψόμετρα της οδού και η οριστική μελέτη του έργου ‘ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια’ θα εγκριθεί και παραληφθεί μετά την οριστικοποίηση των υψομέτρων κατασκευής του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» με την έκδοση της οικοδομικής αδείας… (Οκτώβριος 2016).

Ερχόμαστε τώρα εννέα (9) μήνες μετά -και αφού έχουν προηγηθεί όλα αυτά που ζήσαμε στην πόλη μας- να πληροφορηθούμε ότι ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση του έργου του γηπέδου και σύμφωνα με τις διαρροές που κυκλοφορούν πρόκειται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα, μόλις τώρα λοιπόν κατατέθηκε προς διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της υπογειοποίησης, η οποία είναι απαραίτητη διαδικασία για την έγκριση της ίδιας της μελέτης του έργου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας η διαβούλευση λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε λογικά μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να εγκριθεί το έργο και να πάρει το δρόμο του για την ένταξή του στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Άρα από τον Ιούνιο του 2016 (αλλά και πολύ πιο πριν) μέχρι σήμερα απλά μας είχαν… φλομώσει στα ψέματα. Καμιά μελέτη δεν είχε εγκριθεί, καμιά νόμιμη διαδικασία δεν είχε ακολουθηθεί και κανένας δεν είχε καθυστερήσει την έναρξη του έργου (τουλάχιστον από πλευράς του Δήμου). Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Κι επειδή οι επικοινωνιολόγοι της Δικέφαλος ΑΕ και της ΑΕΚ γνωρίζουν πολύ καλά πώς να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η ΜΠΕ της υπογειοποίησης, εμφάνισαν μερικά μηχανήματα έργων στο οικόπεδο του γηπέδου για να δώσουν την εικόνα ότι όλα είναι εντάξει και το έργο προχωρά κανονικά. Το έργο, εφόσον πάρουν στα χέρια τους την οικοδομική άδεια, μπορεί να το ξεκινήσουν, αλλά η υπογειοποίηση ή αλλιώς ταπείνωση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και των πέριξ δρόμων δεν έχει για την ώρα λάβει καμιά έγκριση, γιατί απλούστατα δεν γνωρίζουν ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες (και δεν εννοούμε μόνο το Δήμο) τι ακριβώς περιέχει αυτή η μελέτη, αφού απλούστατα δεν την έχουν πάρει καν στα χέρια τους (το μόνο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι το σημείο από το οποίο πρέπει να την προμηθευτούν). Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα εγκριθεί, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πώς έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές συμμαχίες και με ποιο τρόπο εγκρίνονται όλα τα σχετικά με το έργο του γηπέδου της ΑΕΚ. Φανταζόμαστε ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα είναι και ο φορέας και χρηματοδότης του έργου και δεν θα χρειαστεί άλλη μια fast track τροπολογία από τη Βουλή.

Το γεγονός πάντως είναι ότι και πάλι επιλέχθηκε το… κατακαλόκαιρο για να περάσει η διαβούλευση της ΜΠΕ, όταν ο περισσότερος κόσμος λείπει διακοπές, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω αδειών και η κοινή γνώμη βρίσκεται σε… θερινή ραστώνη. Ελπίζουν φαίνεται ότι κανένας δεν θα προσέξει ότι μια περιφερειακή οδός βυθίζεται, κάποιες άλλες οδοί τυφλώνονται και η κυκλοφοριακή ροή από και προς την πόλη πρόκειται να αλλάξουν ριζικά. Αλλά γι αυτά θα επανέλθουμε όταν έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

 1. ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ —-> «Κατά συνέπεια με την έγκριση της Προμελέτης έχουν καθοριστεί τα υψόμετρα της οδού και Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ του έργου ‘ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια’ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ την οριστικοποίηση των υψομέτρων κατασκευής του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.

  Ερχόμαστε τώρα εννέα (9) μήνες μετά -και αφού έχουν προηγηθεί όλα αυτά που ζήσαμε στην πόλη μας- να πληροφορηθούμε ότι ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ σύμφωνα με τις διαρροές που κυκλοφορούν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ, μόλις τώρα λοιπόν κατατέθηκε προς διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της υπογειοποίησης, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (!!!).»
  (ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ….)

  ΚΙ ΕΓΩ ΡΩΤΩ —> κ. Giorgos Katerinis ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ??????????

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΣΑΣ. (ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ).

  ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ ή……. «ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ» ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ «ΠΡΙΝ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΜΕΤΑ» .. ή ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ???????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *