Μία άπληστη βιομηχανία

921 δισ. ευρώ ξοδεύουν ετησίως οι πολυεθνικές στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, καθιστώντας την πλέον ισχυρότερη από εκείνες των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός! Δημοσιεύθηκε στο 1ο φύλλο της εφημερίδας Πολίτης – Ιούνιος 2017

Ο παγκόσμιος αθλητισμός, ενίοτε αισθάνεται δονήσεις. Κάποιες φορές ισχυρές, άλλοτε πάλι …ελεγχόμενες. Οι αποκαλύψεις της EIC (Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Συνεργασίας), ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 60 δημοσιογράφων από 12 περιοδικά και εφημερίδες, λίγο πριν φύγει το 2016, σχετικά με την σχέση του ποδοσφαίρου και φορολογικών παραδείσων στην Καραιβική, δεν ανέδειξαν, αλλά αυτή την φορά επιβεβαίωσαν πως μέσα από αφιλτράριστους μηχανισμούς -νόμιμους και παράνομους- το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο άπληστες βιομηχανίες.

Οκτώ σκληροί δίσκοι, 1,9 terabytes δεδομένων από τα περίφημα Football Leaks στην μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, αποκαλύπτουν ένα αδίκημα που πλήττει το σύνολο των έντιμων φορολογουμένων.

Χιλιάδες συμβόλαια, μηνύματα, email, τιμολόγια, έγγραφα που δείχνουν πως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται κρυμμένα στους πιο ιδιωτικούς φορολογικούς παραδείσους, από Τζέρσεϊ προς τη Μαδέρα, από τον Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Αποκαλύφθησαν συναλλαγές του Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλων κορυφαίων προσώπων της μπάλας, με εταιρείες off shore, κρύβοντας εκατοντάδες εκατομμύρια, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Είναι οι ίδιες διαρροές, που είχαν αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης με 100 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στις εγγυήσεις που παρείχαν ορισμένες ισπανικές τράπεζες, οι ίδιες που πριν λίγο είχαν διασωθεί με 40 δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα.

Ισπανικό δικαστήριο, έδειξε …αντανακλαστικά, απαγορεύοντας με απόφαση την δημοσίευση εγγράφων από τα Football Leaks. Ο κόσμος δεν πρέπει να μάθει, δεν χρειάζεται να ξέρει. Πάντα, ακόμα και στα πιο καλοστημένα σχέδια, υπάρχει ο φόβος του απρόβλεπτου. Η προσπάθεια είναι να …μηδενιστούν οι πιθανότητες του λάθους.

Λίγες ημέρες αργότερα το γραφείο της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων. Διαφορετικά αντανακλαστικά ή μία άλλη μέθοδος συγκάληψης;

Έτσι κι αλλιώς ο αθλητισμός, το ποδόσφαρο δεν είναι πια το ίδιο. Και δε θα είναι μάλλον ποτέ ξανά. Υπάρχουν 1 τρισεκατομμύριο λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν αυτό που συμβαίνει, τα σκάνδαλα, τις δωροδοκίες, τα στημένα παιχνίδια.

Τόσα είναι τα χρήματα, 921 δισ. ευρώ για την ακρίβεια, που τζιράρουν ετησίως οι πολυεθνικές στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, καθιστώντας την πλέον ισχυρότερη από εκείνες των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός. Επιστρετεύοντας τη διαπλοκή και δημιουργώντας αδιαφάνεια, διαφθορά και τελικά εκμετάλλευση. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, από τις πιο διάσημες της Ευρώπης μέχρι τις πιο απομακρυσμένες.

Στόχος οι τεράστιες μάχες των ανθρώπων, υποψήφιοι πελάτες των αγορών, που υποχρέωσαν επιχειρηματικούς γίγαντες και τους «υπαλλήλους» τους, να εντάξουν και το ποδόσφαιρο στις …υποθέσεις τους. Κι ενώ το ποδόσφαιρο, το ομορφότερο και λαϊκότερο των αθλημάτων, φυσικά ως παιχνίδι δεν ευθύνεται για την ανεξέλεκτη διαδρομή του. Παραμένοντας το παγκόμιο παιχνίδι, που χρειάζεται απλά αυτοσχέδια τέρματα, μία μπάλα, και κάποιους να την κλωτσάνε για να αναδείξει το μεγαλείο του, τις αξίες του, φέρνοντας δίπλα ή έστω απέναντι στις φαβέλες, τους ευγενείς των αγγλικών κολεγίων.

Γιατί εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να ανήκει σε όλους, έστω κι αν πλέον το καθορίζουν λίγοι.

Αν κανείς πάντως προσπαθήσει να ξεχωρίσει το …λεκιασμένο ποδόσφαιρο από τον υπόλοιπο «καθαρό» αθλητισμό, θα χρειαστεί πρώτα να σκεφτεί ότι στο τένις, ναι στο τένις, ο ετήσιος τζίρος των στοιχημάτων, σύμφωνα με την Agipronews (πρώτο πρακτορείο ειδήσεων που ασχολείται με τα προγνωστικά παιχνιδιών), φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνοντας ότι από τις 73 προς έρευνα περιπτώσεις της European Sport Security Association (ESSA- Ευρωπαική Ομοσπονδία Ασφάλειας Αθλητισμού), οι 48 αφορούσαν το τένις και μόλις οι 16 το ποδόσφαιρο!

Leaks

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *