Το «κόλλημα» σε παραμυθάκι, τραγουδάκι και εικονική πραγματικότητα

Παραμυθάκι

 Η κυρία βάζει τα παιδιά να γράψουν έκθεση με θέμα «Το μήλο».

Ο Τοτός όμως δεν είχε πολλά να πει για το μήλο, έτσι έγραψε για το μυρμήγκι που  θαύμαζε και είχε «κόλλημα». Γράφει λοιπόν:

Το μήλο βγαίνει από ένα δέντρο, τη μηλιά. Όταν ωριμάζει το μήλο πέφτει από τη μηλιά και το μαζεύουμε από κάτω. Αν δεν το μαζεύουμε και το αφήνουμε κάτω, τότε θα βγάλει μυρμήγκια. Το μυρμήγκι είναι…

Η δασκάλα θυμώνει με το άλλ’ αντ’ άλλων του Τοτού, αλλά δεν λέει τίποτα. Η επόμενη έκθεση που βάζει στα παιδιά έχει θέμα «Το σπίτι».

Ο Τοτός δεν έχει και πάλι να πει πολλά για το σπίτι, έτσι γράφει:

Το σπίτι είναι το μέρος που μένουμε. Tο σπίτι έχει τοίχους, ταβάνι, πόρτες και παράθυρα. Τα παράθυρα είναι φτιαγμένα από ξύλο. Το ξύλο θέλει περιποίηση, γιατί αν δεν το περιποιηθούμε θα βγάλει μυρμήγκια.

Το μυρμήγκι είναι…

Αγανακτισμένη η δασκάλα ψάχνει να βρει ένα θέμα που να μην μπορεί να το πάει ο Τοτός στο μυρμήγκι και βάζει έκθεση με θέμα: «Το φεγγάρι».

Και η έκθεση του Τοτού:

Χθες το απόγευμα καθόμουνα στον κήπο μας. Κάθισα μέχρι που βράδιασε και βγήκε το φεγγάρι. Άρχισα να χαζεύω το φεγγάρι και πόσο όμορφο είναι. Ξαφνικά, εκεί που κοιτούσα το φεγγάρι, σκύβω κάτω και τι να δω;  Στα πόδια μου ήταν ένα μυρμήγκι.

Το μυρμήγκι είναι…

 

Τραγουδάκι

Πέρασαν χρόνια  και ήρθε η μελοποιημένη παραλλαγή του, από τον Δήμο Μούτση, με το τραγούδι «Οι γκόμενες» με τον χαρακτηριστικό στίχο «Για όλα φταιν’ οι γκόμενες…»

 

Εικονική πραγματικότητα

Πέρασαν χρόνια και από τις «γκόμενες», μέχρι που φτάσαμε στο τώρα και το «για όλα φταίει ο Δήμαρχος».

Το παραμυθάκι και το τραγουδάκι σου δείχνουν τις αδυναμίες του «κολλήματος». Η εικονική πραγματικότητα, ότι το «κόλλημα» είναι όμοιο με το λάθος, το ψέμα, την γραφικότητα που συχνά, φέρνει το αντίθετο του επιθυμητού, αποτέλεσμα.

Γιώργος Τουλιάτος

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *