Οι γονείς ζητούν λύσεις για τα voucher των παιδικών σταθμών

Με επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας γονείς ζητούν λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το πρόγραμμα των voucher για την φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ (αναδημοσίευση – ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr).

Οι γονείς μέσω της επιστολής τους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους και την δυσαρέσκειά τους σχετικά με αρκετά προβλήματα που αφορούν τη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” 2017-2018.

Κατ’ αρχήν όπως αναφέρουν, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά στις μέρες μας, η ανάγκη ενός παιδικού σταθμού για τους εργαζόμενους ή και άνεργους γονείς, έγινε απόλυτη ανάγκη. Οι αιτήσεις φέτος για μια θέση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό αλλά και ΚΔΑΠ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, χωρίς όμως να αυξηθούν αναλόγως και οι προσφερόμενες θέσεις από τις ίδιες τις δομές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες γονείς με πολύ υψηλά μόρια (άνεργοι, εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα / εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κτλ.), ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να μην μπορεί να βρει θέση σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά ούτε και σε ΚΔΑΠ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς που ενδιαφέρονται για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού η ζήτηση είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της προσφοράς θέσεων. Έτσι και φέτος, πολλοί γονείς αν και πήραν voucher, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πουθενά, αφού οι θέσεις αυτές εξαντλούνται γρήγορα ή προ-κρατούνται από τις ίδιες τις δομές για βρέφη ή αδέρφια βρεφών που ήδη φοιτούν εκεί. Οι γονείς μιλούν ακόμα και για περιπτώσεις όπου δόθηκαν voucher χωρίς καν να υπάρχουν δομές.

Τρανταχτά παραδείγματα το Γαλάτσι κι ο Πειραιάς που δεν έχουν ούτε ένα ΚΔΑΠ να συμμετέχει στη δράση και ωφελούμενοι καλούνται ν’ αναζητήσουν αλλού μία θέση. Επίσης ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος με ωφελούμενες να μένουν με το voucher στο χέρι. Ακόμα και στο δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας δεν υπάρχει καν δομή στις κατηγορίες Α1. κι Α1.2, με αποτέλεσμα να μη μπορούν καν να κάνουν αίτηση οι γονείς. Ούτε στο δήμο Περιστερίου υπάρχει δομή του δήμου να συμμετέχει στις κατηγορίες Α1.1 κι Α1.2 . Οι γονείς στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνταν όταν ίσχυε το μέτρο της «σύζευξης».

Καθώς, με τη «σύζευξη», δίνονταν τόσα voucher όσα και οι θέσεις που διέθεταν οι δομές. Αυτό διασφάλιζε μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπως επίσης και την αναλογία voucher ανά κατηγορία. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Τα παράπονα πάρα πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις είναι προ-κρατημένες, όπως αναφέρθη, σε άλλες περιπτώσεις πολλές δομές ζητούν ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 100ευρώ μηνιαίως για extra δραστηριότητες (Αγγλικά, μουσικοκινητική κτλ.) οι οποίες αν και δεν αποτελούν την βάση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, για πολλές δομές αποτελεί κριτήριο για την εγγραφή ή όχι ενός παιδιού, ένα άτυπο face control.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης  τα 100 ευρώ, για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη τη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” δεν περισσεύουν, διότι αν περίσσευαν δεν θα είχαν την ανάγκη του προγράμματος εξ’ αρχής. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια ελεύθερη αγορά, σαφώς και είναι, όμως με την «σύζευξη» αυτό πάλι δεν συνέβαινε. Με την «σύζευξη», οι γονείς ναι μεν γνώριζαν για τις extra χρεώσεις, όμως είχαν τη δυνατότητα να μην επιλέξουν αυτούς τους σταθμούς.Δήλωναν τους σταθμούς που οι γονείς επέλεγαν για τα παιδιά τους και η ΕΕΤΑΑ , βάση πάντα διαφανούς μοριοδότησης και σύμφωνα με την επιλογή του γονιού, τοποθετούσε το κάθε παιδί στο σταθμό προτίμησης του γονιού. Η απόφαση ήταν δεσμευτική και για τις δύο πλευρές, έτσι δεν απορρίπτονταν γονείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για extra δραστηριότητες, από τις δομές γι’ αυτόν τον λόγο. »τονίζουν στην επιστολή τους.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν πως πολλοί σταθμοί που διέθεταν τέτοιου είδους δραστηριότητες, είχαν την επιλογή να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς με χαμηλά εισοδήματα και οι δομές γνώριζαν εξ’ αρχής ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ένα πραγματικά λυπηρό γεγονός που παρατηρείται, πάλι λόγω κατάργησης της «σύζευξης», είναι οι ουρές γονέων, αξημέρωτα, έξω από ιδιωτικούς σταθμούς ή γραφεία δήμων, για την εξασφάλιση μιας θέσης σε βρεφονηπιακό / παιδικό σταθμό και ΚΔΑΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ουρές γονέων έξω από τα αρμόδια γραφεία του δήμου Πατρέων, κάτι που σίγουρα θα είδατε σε όλα τα δημοσιογραφικά μέσα, όπου οι γονείς είχαν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές 2 μέρες πριν την έναρξη των εγγραφών και μια μέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ.

Αξιοπρεπείς άνθρωποι, έγκυες γυναίκες και συγγενείς ανθρώπων με αναπηρία, στη προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια θέση και προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους ΠΡΙΝ εξαντληθούν οι θέσεις στις δομές, να αναγκάζονται να βρουν τρόπους σαν αυτόν και παρόλα αυτά να αποτυγχάνουν σε πολλές περιπτώσεις, αφού 2 ημέρες μετά ήταν πλέον αδύνατο να βρεθεί θέση οπουδήποτε. Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Με την «σύζευξη», οι γονείς γνώριζαν αυτομάτως που είχαν κατοχυρώσει θέση και πήγαιναν απευθείας να εγγραφούν εκεί, δίχως ταλαιπωρίες και δίχως να χάνουν το πολύτιμο μεροκάματο για να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι πολλοί γονείς να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, όμως να βρίσκονται εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης τους προϋπολογισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, εάν ίσχυε η «σύζευξη», θα δίνονταν τόσα voucher όσα και οι θέσεις. Ο προϋπολογισμός δεν θα εξαντλούνταν σε περίσσια voucher και θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος της χρηματοδότησης. Και τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την έλλειψη δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, οι οποίες είναι πραγματικά ελάχιστες σε όλη τη χώρα.

Οι γονείς χαρακτηρίζυν θετικό ότι η ΕΕΤΑΑ απλούστευσε την διαδικασία απόδοσης voucher σε όλα τα παιδια μεΑ , προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε απλούς σταθμούς.

Η έλλειψη όμως, εξειδικευμένων δομών για τα παιδιά μεΑ, θα πρέπει να είναι για όλους μας βασική επιδίωξη προκειμένου τα παιδιά μεΑ να μπορούν να έχουν την εκπαίδευση που τους αρμόζει. Αντιλαμβάνεστε ότι η πηγή όλων των προβλημάτων είναι η κατάργηση του μέτρου της «σύζευξης», το οποίο ζητούνόλοι οι γονείς να επανέλθει προκειμένου το πρόγραμμα να επανέλθει στη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα που είχε πριν. Επιπλέον για την τρέχουσα δράση ζητούν: αύξηση των θέσεων των δομών, ακόμα και με εισαγωγή νέων δομών λύση για τους γονείς που έχουν μείνει εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού κι ακόμα και για όσους κωλύονται να καταθέσουν φορολογική δήλωση χωρίς δική τους υπαιτιότητα προκειμένου ΚΑΝΕΝΑ παιδί να μη μείνει εκτός δομών και κανένας γονιός με ένα voucher στο χέρι.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *