Γιάννης Δάρας: «Ο Χαλκηδονικός είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Ν. Χαλκηδόνας»

Μια σημαντική άνοδο πέτυχε ο Χαλκηδονικός, μετά από μια πολύ καλή πορεία τη φετινή σεζόν. Με την ανάδειξή του σε πρωταθλητή της Γ’ κατηγορίας, κέρδισε την είσοδό του στη Β’ κατηγορία. Στη συνέντευξη που έδωσε στον Πολίτη ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Δάρας μιλά για το ιστορικό σωματειο της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στο 1ο φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ (Ιούνιος 2017)

Στο γήπεδο της Bασιλείας στην Ελβετία στον τελικό του Europa League 2016 (Σεβίλλη-Λίβερπουλ)

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο Χαλκηδονικός βγήκε πρωταθλητής και κατέκτησε την άνοδό του στη Β΄ κατηγορία. Πες μας λίγα λόγια γι αυτή την πορεία ανόδου.

Γιάννης Δάρας: Όταν ξεκινήσαμε σαν νέα διοίκηση τον σχεδιασμό τον Μάιο του 2016, θέσαμε ως στόχο την αναδιοργάνωση του συλλόγου. Διοικητική, οργανωτική, οικονομική και αγωνιστική -στα τμήματα υποδομής και την ανδρική ομάδα, ενώ επανασυστήσαμε την ομάδα παλαίμαχων και ιδρύσαμε και τμήμα Rugby league που αγωνίζεται στην εθνική κατηγορία. Η ανδρική ομάδα με προπονητή τον Γιάννη Σπαθή και το συνεργάτη του Γιάννη Λύκο, κτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αρχή. Επομένως οι προσδοκίες μας ήταν μετρημένες. Όμως οι παίκτες έγιναν μια παρέα και με όπλο τις τακτικές προπονήσεις στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων, όπου δίνουμε και τα παιχνίδια μας, έκαναν την υπέρβαση, με αποτέλεσμα να είναι κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή, σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Σημαντικό ρόλο έχουν οι κ.κ. Γκολφινόπουλος, Μερεμέτης, Κιλεντζής και Δεδεμάδης που «τρέχουν» την ανδρική ομάδα ενώ καθοριστική είναι η συμβολή των αντιπροέδρων Λουκιδέλη, Στούκα, Παπακωνσταντίνου, Μητρόπουλου και της Παναγιώτας Πουρνάρα που είναι η ταμίας. Στο συμβούλιο μετέχουν ακόμη οι κ.κ. Αυγέρης, Χορτάτος, Δ. Καφετζής, Θερμιώτης, Μπογιατζής, Κοσσύφης.

 

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο Χαλκηδονικός είναι μια ιστορική ομάδα στην πόλη. Δώσε μας μια σύντομη εικόνα για το τι αντιπροσωπεύει.

Γιάννης Δάρας: Ο Χαλκηδονικός αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Νέας Χαλκηδόνας στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά ένας αθλητικός οργανισμός με πλούσια ιστορία, σημαία, λάβαρα, ντοκουμέντα και θύμησες που ανατρέχουν στον περασμένο αιώνα. Ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικός σύλλογος το 1924 από πρόσφυγες που μόλις είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής από τη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα. Στα πρώτα χρόνια, οι κύριοι αντίπαλοι του ήταν η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας, στην μεγάλη κατηγορία της Αθήνας. Ο πρωταθλητής έπαιζε με τον πρωταθλητή του Πειραιά. Στα χρόνια της δικτατορίας ενώθηκε με την Πρόοδο Πατησίων (σωματείο του 1930) και μετονομάστηκε σε Πρόοδο Νέας Χαλκηδόνας, όνομα με το οποίο αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ μέχρι το 2001, όταν μετονομάστηκε πάλι σε Α.Ο.Π. Χαλκηδονικός.
Ευτύχησε δε εκείνη την περίοδο να γευθεί την χαρά της ανόδου στην Β’ κατηγορία. Ακολούθησε ένας υποβιβασμός και αμέσως μετά δύο συνεχόμενες χρονιές προαγωγής (2003 και 2004) που έφεραν τον Χαλκηδονικό για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ κατηγορία της Αθήνας, με πρόεδρο τον υποφαινόμενο και προπονητή τον Θανάση Αυγέρη. Στην πρώτη κατηγορία αγωνίστηκε δύο χρονιές, έχοντας προπονητή τον Κώστα Ποζαπαλίδη.
Τα τελευταία 50 χρόνια τον σύλλογο υπηρέτησαν ως πρόεδροι οι: Τάκης Γκίκας, Κώστας Παυλάκης, Δημήτρης Κατσαρέλης, Όμηρος Κοντογούρης (+), Γιώργος Παυλάκης (+), Γιάννης Δάρας, Παναγιώτης Στούκας, Γιώργος Καραβίας, Στέλιος Λουκιδέλης, Γιάννης Γεωργακόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και από το 2016, και πάλι ο συνεντευξιαζόμενος. Τα χρώματα μας είναι το μπλε, άσπρο, κόκκινο και έμβλημα του ο πυρσός.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εκτός από το ποδόσφαιρο έχετε αναπτύξει και άλλα τμήματα. Ποια είναι αυτά;

Γιάννης Δάρας: Εκτός από τα ποδοσφαιρικά τμήματα για ηλικίες από πέντε έως και 65 χρονών στην ομάδα παλαίμαχων, υπάρχει ανδρικό τμήμα Rugby League, ενώ ετοιμάζουμε τμήματα ποδοσφαίρου Σάλας και Άμμου καθώς και βόλεϊ, ανδρών και γυναικών.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πόσους αθλητές έχει στις τάξεις του ο Σύλλογος;

Γιάννης Δάρας: Ο σύλλογος έχει στις τάξεις του 120 αθλητές, πέντε προπονητές (Σπαθής, Λύκος, Ξανθόπουλος. Κοτσαρίνης και Τσιάμης), φυσικοθεραπευτές το Δημήτρη Σαραμπάπη και τον Παναγιώτη Συρίγο ενώ συνεργάζεται με το Ιατρικό Κέντρο Π. Φαλήρου με τον ορθοπαιδικό Χρ. Δάρα. Όλοι οι αθλητές, προπονητές και διοικητικοί παράγοντες απολαμβάνουν παροχών υγείας σε ιδιωτική κλινική.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκησή σας;

Γιάννης Δάρας: Διαρκής στόχος μας είναι η ομάδα μας να αποκτήσει και πάλι το δικό της γήπεδο, όπως το είχε μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, όταν το γήπεδο του Χαλκηδονικού γκρεμίστηκε και πέρασε στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέναντι από του Σκλαβενίτη, εκεί που είναι τώρα το ανοικτό πάρκινγκ. Στο ίδιο ή σε διαφορετικό μέρος. Ώστε να ανέβει κατηγορίες και να αναπτύξει την κοινωνική του δράση με εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, τουρνουά. Η Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν διαθέτει ένα γήπεδο για ερασιτέχνες, χωμάτινο, με χόρτο ή πλαστικό. Δίνουμε έμφαση στο Fair Play και επιδιώκουμε την λειτουργία σχολών γονιών και αθλητών, σε συνεργασία με τον κ. Βαγγέλη Γιαννακουδάκη. Επίσης θέλουμε να συνεχίσουμε τις άριστες σχέσεις που έχουμε με τον Άτταλο, τη ΦΕΑ, την Ελπίδα και την Ένωση Αγίων Αναργύρων, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και την ευχαριστούμε. Όραμα μας είναι σύντομα να δημιουργηθεί το Μουσείο του συλλόγου και να γιορτάσουμε τα εκατό χρόνια δράσης μας.

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Δάρας:

Αγωνίστηκε επί 12 έτη στον Χαλκηδονικό (1982-1994), διετέλεσε αρχηγός του και το 1990 ίδρυσε τις Ακαδημίες του σωματείου. Πρόεδρος την περίοδο 2000-2006, επανήλθε και πάλι στη θέση του προέδρου τον Μάιο του 2016. Είναι δικηγόρος και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS EUROPE) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (AIPS).

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *