Εργολάβοι, ανεξάρτητες αρχές και γραφειοκρατία – Μια αποκαλυπτική ιστορία που μας αφορά

Περισσότεροι από 18 μήνες πέρασαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2015, που προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στα πρανή του Κηφισού και σοβαρές ζημιές σε υποδομές και κατοικίες από την υπερχείλιση των υδάτων. Η κατάσταση σε μεγάλο τμήμα της κοίτης του ποταμού είναι σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους ακόμη και σε μικρότερης έκτασης βροχοπτώσεις.

Η επικινδυνότητα της κατάστασης δεν μπόρεσε όμως να κινητοποιήσει την αργοκίνητη διοικητική μηχανή, η οποία προχωρά με τους δικούς της γνώριμους ρυθμούς. Μόλις πρόσφατα εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της αποκατάστασης, ενώ στην αρχή του έτους ολοκληρώθηκε ένα έργο που αφορούσε την έξοδο της Λεωφόρου Κηφισού προς την οδό Τσούντα.

 

Δεν είναι κατεπείγον το έργο

Μετά τις καταστροφές τον Οκτώβριο του 2015 το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει μέσω μια άμεσης διαδικασίας: επιλέχθηκε ο διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού εταιρειών αντί του χρονοβόρου ανοικτού διαγωνισμού. Παρά την προφανή σκοπιμότητα αυτής της επιλογής, ο σύνδεσμος των εργοληπτικών εταιρειών είχε άλλη άποψη. Κρίνοντας ότι το έργο δεν είναι κατεπείγον (!) και επιπλέον ότι παραβιάζεται η αρχή του… ελεύθερου συναγωνισμού προσέφυγαν στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τον Νοέμβριο του 2015, μπλοκάροντας έτσι τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Η παραπάνω Αρχή εξέδωσε τη γνωμοδότησή της τον Απρίλιο του 2016 δικαιώνοντας τους… εργολάβους και υποχρεώνοντας το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό. Η Αρχή έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, αφού οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Κηφισού ήταν σε ένα βαθμό ήδη γνωστοί στην αναθέτουσα αρχή (!), ενώ ορισμένο μέρος των φθορών στα λιθεπένδυτα πρανή, προϋπήρχαν του πλημμυρικού φαινομένου της 22-10-2015.

Δηλαδή με απλά λόγια, αφού τόσα χρόνια υπήρχε πρόβλημα και δεν είχε διορθωθεί, ας συνεχίσει να υπάρχει μερικούς μήνες παραπάνω κι ας έχει καταπέσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του παρνούς του ποταμού!

Η κατάσταση στον Κηφισό όντως είναι γνωστή στις αρμόδιες αρχές και γι αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι του 2015 ο σχεδιασμός έργων αναδιευθέτησης του ποταμού, με διεύρυνση της διατομής του και αύξηση της παροχετευτικότητάς του, ώστε να παροχετεύει πλημμυρικές παροχές 50ετίας. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015 βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός με ανοικτή διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη έργων διευθέτησης και οριοθέτησης του Ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες –Ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό και επικαιροποίηση μελετών διευθέτησης Ρέματος Εσχατιάς» με προεκτιμώμενη αμοιβή 1,475 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η υπερχείλιση του ποταμού λίγες μέρες μετά δημιούργησε νέα δεδομένα.

Το αποτέλεσμα της απόφασης της ανεξάρτητης Αρχής ήταν να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός και να φθάσει να γίνει δημοπράτηση από το ΥΠΟΜΕΔΙ μόλις στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, 11 ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφές. Ακολούθησε η ανάδειξη του μειοδότη στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες προσυμβατικού ελέγχου, υπογραφής συμφωνητικού κ.λπ. ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις αρχές Μαΐου 2017 και ξεκίνησε ήδη εργασίες.

 

Το έργο

Το έργο αφορά «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης πρανών στον Κηφισό ποταμό (παρά την οδό Λ.Κατσώνη, από Τρείς Γέφυρες μέχρι τεχνικό εκβολής ρέματος Αχαρνών) Περιφέρειας Αττικής για άρση επικινδυνότητας» και έχει προϋπολογισμό 8, 184 εκατ. ευρώ. Είναι το έργο που θα αντιμετωπίσει συνολικά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πρανών του ποταμού, σε ένα τμήμα που είναι συνολικού μήκους 3,3 χιλιόμετρα. Οι ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν εκτείνονται περίπου σε 500 μέτρα στη δυτική όχθη και 700 μέτρα στην ανατολική. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 7 μήνες που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο δυο και πλέον χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Δημοσιεύθηκε στο 1ο φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ (Ιούνιος 2017)

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *