Ρατσισμός, ξενοφοβία και γνήσια αεκοφροσύνη

Είμαι πολύ νέος χρήστης στο facebook. Έκανα το… βήμα, όταν είδα ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επικοινωνεί μέσω αυτού του λεγόμενου κοινωνικού δικτύου. Σε αυτό το σύντομο διάστημα που παρακολουθώ τις διάφορες ομάδες επικοινωνίας που έχουν στηθεί με βάση την πόλη μας διαπίστωσα πόσο λανθασμένα χαρακτηρίζουμε κοινωνικό ένα μέσο επικοινωνίας που βρίθει αντικοινωνικών απόψεων.

Θα εξηγηθώ αμέσως. Μέλος μιας ανοικτής ομάδας στο fb όπου συχνάζουν οπαδοί συγκεκριμένης αθλητικής ομάδας αναρτά είδηση – ρεπορτάζ για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στη Νέα Χαλκηδόνα. Τα σχόλια ανάμεικτα. Κάποιος σχολιάζει τη συμπεριφορά των εργαζομένων στο κατάστημα ως αγενή. Οπότε μια από τις μέχρι πρόσφατα εργαζόμενες εκεί αισθάνεται υποχρεωμένη να υπερασπιστεί την ευσυνειδησία και το ήθος των συναδέλφων της. Αυτό που ακολούθησε ήταν σοκαριστικό.

Σχόλια: «να απολυθείτε χωρίς αποζημίωση», «σας πληρώνουμε» και τα γνωστά ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους ήταν τα πιο ήπια. Τα χειρότερα; Η απαξίωση λόγω ξενικής κατάληξης στο επώνυμο. Ανοικτός ρατσισμός. Η γυναίκα πρέπει να έπαθε σοκ. Προσπάθησε να τους συνεφέρει, αλλά οι… νταβραντισμένοι δεν καταλάβαιναν τίποτα. Είναι δυνατόν να σε λένε… έτσι και να δουλεύεις στο δημόσιο; Τι ελληνικά είναι αυτά που γράφεις; Και ξανά το γνωστό: απόλυση χωρίς αποζημίωση.

Οι αντιδρώντες γνήσιοι… Έλληνες, κάποιοι με ψευδώνυμα στο προφίλ τους, κάποιοι με εμφανώς ψεύτικα προφίλ φάνηκαν προς στιγμή να χάνουν το μέτρο. Μέχρι που μια παρέμβαση τους επανέφερε. Τους θύμισε ότι το θέμα δεν είναι η κυρία, αλλά η γνωστή καραμέλα: η δημοτική αρχή, οι αντίπαλοι του σχεδίου για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ως δια μαγείας τα ρατσιστικά και αντικοινωνικά σχόλια έπαψαν και η ομάδα συνέχισε να δίνει τον… υπέρ πάντων αγώνα.

Ως δια μαγείας κάποιοι από τους προηγούμενους σχολιαστές, άρχισαν να κάνουν κριτική εξ αριστερών: είστε εσείς αριστεροί; θα μας μιλήσετε εμάς για αριστερά; Και άλλα τέτοια που στη συγκεκριμένη ομάδα πλειοψηφούν.

Το ίδιο επαναλήφθηκε μόλις αναρτήθηκε ρεπορτάζ τοπικού μέσου για την έναρξη προγράμματος στέγασης προσφύγων στην πόλη μας. Σε συνδυασμό με τις γνωστές επιθέσεις εναντίον της δημοτικής αρχής για το έργο της, ξεχείλισε ο αντιμεταναστευτικός και ρατσιστικός λόγος.

Πολλοί επώνυμοι συμπολίτες μας επισκέφτονται αυτή την ομάδα και συχνά επικοινωνούν τις απόψεις τους, κανείς όμως δεν φάνηκε να θίγεται από τον εκδηλωμένο ρατσισμό. Όλοι αυτοί που αισθάνονται «ιερή» υποχρέωση να λεκιάσουν με απανωτά ρεπορτάζ λάσπης το ηθικό προφίλ της δημοτικής αρχής, αλλά και ευρύτερα της Αριστεράς, έμειναν απόντες. Συνέχισαν το έργο τους, χωρίς να αισθάνονται καμιά υποχρέωση να παρέμβουν σε αυτό που διημήφθη στην ομάδα που προτιμούν να επισκέφτονται και να επικοινωνούν τις απόψεις τους.

Δεν θεωρώ όλους όσους θέτουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους την ομάδα τους ρατσιστές και εμφορούμενους από αντικοινωνικά αισθήματα. Απλά έχουν ένα άλλο αξιακό σύστημα από μένα. Όταν όμως στοιχίζονται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές που καταλήγουν σε ανοικτά επιθετικές ενέργειες, απειλές βιαιοπραγιών κ.λπ. τότε ο οπαδισμός γίνεται επικίνδυνος. Η αεκοφροσύνη λειτουργεί ως μανδύας που συγκαλύπτει γνήσιους φασιστικούς στόχους. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι τουλάχιστον αφελής. Εκτός αν είναι συνένοχος…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *