Σύντομα ξεκινά το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο

Μετά από αναλυτική συζήτηση εγκρίθηκε ομόφωνα χθες (5/7) στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη συμφωνίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την υλοποίηση προγράμματος στέγασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενες κατοικίες στην πόλη μας. Στη συζήτηση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας η Ελισσάβετ Νασλή, η οποία έδωσε πολλές εξηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος ο σχεδιασμός είναι να εξευρεθούν περίπου 40 κατοικίες, όπου θα φιλοξενηθούν 160 – 240 άτομα. Η χρηματοδότηση όλου του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που θα προσληφθούν για την υλοποίησή του, γίνεται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την επιλογή των προσφύγων και την ευθύνη για τη μεταφορά τους έχει η Ύπατη Αρμοστεία. Το πρόγραμμα αυτό αφορά ημερολογιακό έτος (άρα θα λήξει στις 31/12/2017). «Ήταν πολιτική μας απόφαση να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με δικές μας υπηρεσίες και όχι με τη διαμεσολάβηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», τόνισε.

Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, η οποία αρχικά θα ενισχυθεί με έναν υπάλληλο από τον Δήμο. Στη συνέχεια θα προσληφθούν ειδικοί επιστήμονες, διοικητικά και υποστηριχτικά στελέχη. Σε πρώτη φάση αυτό που θα γίνει είναι η αναζήτηση κατάλληλων διαμερισμάτων – κατοικιών και για το λόγο αυτό ορίστηκε μια πενταμελής επιτροπή, που αποτελείται από έναν υπάλληο των τεχνικών υπηρεσιών, έναν της Κοινωφελούς και τρεις δημοτικούς συμβούλους (δυο της πλειοψηφίας -Ανδρέου και Παπακώστας- και έναν της αντιπολίτευσης – Κοπελούσος, με αναπληρωτή Ντάτση).

Η κ. Νασλή είπε χαρακτηριστικά ότι η δουλειά της Ύπατης Αρμοστείας είναι να διασφαλίσει την επιλογή και εγκατάσταση οικογενειών, ότι υπάρχει η εμπειρία για τη σωστή κατανομή προσφύγων στις κατοικίες και την αποφυγή οποιονδήποτε αρνητικών φαινομένων συγκατοίκησης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν αφορά ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι στεγάζονται σε άλλους χώρους. Είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες της Αρμοστείας φροντίζουν για τον εφοδιασμό αυτών των προσφύγων με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (ΑΜΚΑ κ.λπ.) και ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση στο πλαίσιο μετεγκατάστασης στους προορισμούς που έχουν επιλέξει οι πρόσφυγες.

Να σημειώσουμε ότι της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο προηγήθηκε ανοικτή συζήτηση – διαβούλευση την περασμένη Δευτέρα (3/7), όπου και πάλι έγινε αναλυτική συζήτηση και δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις για τη λειτουργία του προγράμματος. Η συζήτηση έδωσε τη δυνατότητα να ξεκαθαριστούν διάφορες ανακρίβειες που έχουν ακουστεί (όπως π.χ. ότι το πρόγραμμα αφορά εκατοντάδες ή και… χιλιάδες ανθρώπους), ενώ είχαν κληθεί όλοι οι φορείς της πόλης να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους (το αναλυτικό κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ). Σε εκείνη τη συζήτηση δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις σε επιφυλάξεις που εκφράστηκαν είτε για την ανάγκη ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, είτε για την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Σημαντική ήταν η παρέμβαση εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», οι οποίοι μίλησαν για την εμπειρία από την ένταξη παιδιών μεταναστών – προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θετικά τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, αλλά και πολλοί πολίτες που έλαβαν το λόγο. Δεν έλειψαν κάποιες φοβικές απόψεις, οι οποίες ωστόσο κάμφθηκαν από τις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου, όσο και της εκπροσώπου επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας Εύας Σαβοπούλου, η οποία παραβρέθηκε και έδωσε αρκετές απαντήσεις και εξηγήσεις για το πρόγραμμα.

 

Το δελτίο τύπου του Δήμου

ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι προσφυγικές περιοχές Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα, αποφάσισαν να παρέχουν φιλοξενία σε ξεριζωμένους και κυνηγημένους από τον πόλεμο ανθρώπους. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ,  οικογένειες προσφύγων θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και θα τους παρασχεθεί κοινωνική και οικονομική στήριξη.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναλαμβάνει την επιλογή και την μεταφορά των ευάλωτων οικογενειών προσφύγων και την διαρκή εποπτεία, έλεγχο και στήριξη του προγράμματος. Ο Δήμος θα αναλάβει την εύρεση και την επιλογή των σπιτιών, τον εξοπλισμό τους, την πρόσληψη προσωπικού (κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς, συνοδοί, επόπτες σπιτιών, διοικητικό προσωπικό), την πληρωμή των λογαριασμών (νερό, ρεύμα, κοινόχρηστα)  και την καθημερινή διαχείριση και την ευθύνη για την  φιλοξενία και την αρμονική συμβίωση των προσφύγων με την τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2017 με δυνατότητα παράτασης του και τον επόμενο χρόνο.

Άμεσα θα υπάρξει πρόσκληση σε ιδιοκτήτες κατοικιών που ενδιαφέρονται να τις ενοικιάσουν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και μάλιστα με δυνατότητα προκαταβολής ενοικίων. Ο Δήμος καλεί όλους τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς της πόλης, να συμμετέχουν και να συνδράμουν στην καλύτερη δυνατή υποδοχή και ένταξη των οικογενειών προσφύγων που θα φιλοξενηθούν για ένα διάστημα.

Η Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα ξέρουν πόση αξία έχει η  αλληλεγγύη γιατί ξέρουν τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *