Προσλήψεις 19 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 5 Ιουλίου. Ψηφίστηκε η πρόσληψη εννέα (9) εργατών καθαριότητας και δέκα (10) οδηγών και χειριστών μηχανημάτων, ενώ με άλλη απόφαση ζητήθηκε η (επανα) πρόσληψη των έξι (6) συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα.

Ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με τον οργανισμό που έχει ψηφίσει από το 2016 έχει περιγράψει τις ακριβείς ανάγκες προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, όπως και αυτές του πρασίνου και των τεχνικών υπηρεσιών έχουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες επιτείνονται από το συνδυασμό της απαγόρευσης προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων. Όπως μάλιστα σημειώνει στη σχετική εισήγησή της η Διεύθυνση Καθαριότητας «Επιπλέον οι ανάγκες αποκομιδής απορριμμάτων αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω της αύξησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη μας». Εδώ και λίγους μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών «ξεμπλόκαρε» τις διαδικασίες για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως είναι η καθαριότητα και άνοιξε το δρόμο για να γίνουν αντίστοιχες προκηρύξεις. Ο Δήμος μας είχε ζητήσει την προκήρυξη οκτώ (8) θέσεων οδηγών και χειριστών μηχανημάτων, οι οποίες μάλιστα είχαν εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής από τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η κυβέρνηση νομοθέτησε την προκηρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους και να στείλουν νέο αίτημα. Αυτή τη στιγμή, βάση της σχετικής εισήγησης που κατέθεσε η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού υπάρχουν 26 κενές οργανικές θέσεις στην καθαριότητα, 6 κενές θέσεις χειριστών μηχανημάτων έργου και 27 κενές θέσεις οδηγών. Λείπουν δηλαδή από τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας 59 άτομα μόνιμο προσωπικό.

 

Αργούν οι προσλήψεις του… 2009

Η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε και μερικές ακόμα… αποκαλύψεις για το πώς κινούνται οι διαδικασίες του Δημοσίου. Μετά την εξαίρεση των υπαλλήλων καθαριότητας από την απαγόρευση των προσλήψεων κινήθηκαν οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμου προσωπικού από διαγωνισμούς του 2009 που είχαν κάνει οι τότε ανεξάρτητοι Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Συγκεκριμένα από αυτούς τους διαγωνισμούς είχαν καλυφθεί 29 θέσεις εργατών καθαριότητας και χειρωνακτικών εργασιών. Ο Δήμος μας λοιπόν, εκτιμώντας ότι με αυτούς θα κάλυπτε μεγάλο μέρος των αναγκών του δεν προχώρησε σε αίτημα για πρόσληψη συμβασιούχων (8μηνα). Η δαπάνη για τις θέσεις εργασίας αυτές έχει ενταχθεί μάλιστα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Κι όμως μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός μόνο 12 υπαλλήλων, αφού πολλοί από αυτούς που περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων δεν αποδέχονται τον διορισμό τους (όπως είναι φυσικό μετά από τόσα χρόνια αναμονής έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες αυτών των ανθρώπων) και οι διαδικασίες για την αναπλήρωσή τους είναι χρονοβόρες.

 

Η απόφαση του Δ.Σ.

Με τη χθεσινή του (5/7) απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, λοιπόν, να υποβάλει εκ νέου αίτημα για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για:

9 θέσεις κλάδου ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

4 θέσεων κλάδου ΔΕ Οδηγών (δίπλωμα Γ΄και Ε΄)

4 θέσεων κλάδου ΔΕ Κλάδου Οδηγών (δίπλωμα Γ΄)

2 θέσεις κλάδου ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου.

Επίσης αποφάσισε την σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας μέχρι 31 Μαρτίου 2018, βάσει του νόμου Σκουρλέτη και της σχετικής εγκυκλίου που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, για τους πέντε (5) εργάτες καθαριότητας και τον ένα οδηγό που εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι στο Δήμο.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *