Νομοθετική πρωτοβουλία παρουσίασε ο Σκουρλέτης για τους συμβασιούχους ΟΤΑ

Τη λύση της επίσπευσης προκήρυξης μόνιμων θέσεων εργασίας από το ΑΣΕΠ και μέχρι τότε την παράταση των συμβάσεων παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ σε συνάντηση που είχαν σήμερα Σάββατο. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά από συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει η διοίκησή της.

Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτά από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών:

Σε νέα συνεδρίαση προχωράει η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να εξετάσει μαζί με το νομικό τμήμα της τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και την οποία παρουσίασε σε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να λήξουν προτού ληφθούν αποφάσεις καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση απέχει πολύ από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας (σ.σ. βασικό αίτημα της οποίας είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου).

Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Τράκας, οι νέες συμβάσεις δεν καλύπτουν τους «παρατασιούχους».

Από τις πληροφορίες που έρχονται μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώνoνται όσα μετέδωσε πρώτο το efsyn.gr ότι:

► Η προωθούμενη τροπολογία θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες.

► Το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ – κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

► Στο μεσοδιάστημα οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας θα παραμείνουν στην εργασία με νέες συμβάσεις και την επίκληση εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι λόγοι δημόσιας υγείας. Η διάρκεια των συμβάσεων αυτών δεν διευκρινίζεται. Συνδέεται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ από όπου θα προκύψουν οι νεοπροσληφθέντες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η ημερομηνία κατά την οποία θα κληθούν οι «παρατασιούχοι» να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους είναι ανοιχτή. Ενδέχεται οι «παρατασιούχοι» να μείνουν στη δουλειά και μετά τον Δεκέμβρη του 2017.

Άλλωστε, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πάνος Σκουρλέτης, η νομοθετική πρωτοβουλία θα κατατεθεί με βασικές παραμέτρους την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην οποία επισημαίνεται ότι οι θέσεις των εργατών καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και στις «εξαιρετικές συνθήκες» που προκύπτουν λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων.

Η μεν πρώτη πτυχή αφορά την προκήρυξη των νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού και η δεύτερη τη νομική διασφάλιση των νέων συμβάσεων με τις οποίες θα παραμείνουν οι «παρατασιούχοι» εργάτες στη δουλειά.

Για την ολοκλήρωση πλήρωσης των νέων θέσεων ο υπουργός εκτίμησε ότι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018. «Ο αριθμός όπως γνωρίζετε με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους δήμους. Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στον οποίο παρέδωσε το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης. Σε έκτακτη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, στις 11:30 στα γραφεία της, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Θυμίζουμε ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο  Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκε ολιστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας τόσο για την παραμονή τους στη δουλειά όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στη συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω του ΑΣΕΠ. Θα προβλέπει επίσης και την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στους δήμους, μέχρι να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός εκτίμησε πως με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κάλεσε την ομοσπονδία των εργαζομένων και την ΚΕΔΕ να συμβάλουν ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως όσοι θεώρησαν ότι με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα άνοιγε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους.

Διαβάστε άλλο ρεπορτάζ εδώ

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *