Tι διεκδικεί ο Δήμος…

Έχουν περάσει 5 μήνες από τότε που ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη για την μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κατασκευή του γηπέδου. Στο ενδιάμεσο διάστημα πέρασε από την κυβέρνηση η τροπολογία, με την οποία μετατέθηκαν αρμοδιότητες από το Δήμο και την Περιφέρεια στην κεντρική διοίκηση, θεωρώντας ότι έτσι θα επιλύονταν οι εμπλοκές που δημιουργεί η έλλειψη μελέτης υπογειοποίησης των παρακείμενων με το γήπεδο οδών στην έγκριση των υψομετρικών μελετών. Παρόλα αυτά καμιά πρωτοβουλία δεν έλαβε η κυβέρνηση για τα αιτήματα που προβάλλει ο Δήμος. Και όχι μόνο, δεν έχει υπάρξει καμιά γραπτή ή προφορική απάντηση ή δέσμευση για αυτά. 

Παρά την εκκωφαντική σιωπή της κεντρικής εξουσίας, ο Πολίτης επαναφέρει στην επικαιρότητα τα 12 αιτήματα που έχει διατυπώσει ο Δήμος και αφορούν τις διεκδικήσεις της πόλης και των πολιτών:

 

 1. Κατασκευή χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 3000 θέσεων από δημόσιο φορέα ή από τον φορέα  κατασκευής του γηπέδου. Τρεις υπόγειοι χώροι μπορούν να κατασκευασθούν σε θέσεις που έχουν εντοπισθεί εντός του Δήμου ενώ συμπληρωματικά μπορούννα χρησιμοποιηθούν και χώροι όμορων Δήμων ενδεικτικά κοντά στους σταθμούς ΗΣΑΠ ώστε να χρησιμοποιούνται καθημερινά.
 2. Δημόσια χρηματοδότηση για την μετεγκατάσταση του ΣΜΑ, του αμαξοστασίου και των υπηρεσιών καθαριότητας και ειδικές θεσμικές ρυθμίσεις εφόσον απαιτηθούν (π.χ. με ειδικό άρθρο νόμου όπως το 42).
 3. Εναρμόνιση με την ήδη εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου και κατάργηση του ανώφελου και επιζήμιου έργου της υπογειοποίησης. Τοπικό κυκλοφοριακό σχέδιο για την ρύθμιση της κυκλοφορίας τις ημέρες των αγώνων.

  Από την κυκλοφοριακή μελέτη της Δικέφαλος ΑΕ : «δημιουργούνται 2 κυκλικοί κόμβοι κίνησης των οχημάτων στη πλατεία Ε. Βενιζέλου και στη Δεκελείας και Φωκών»
 4. Υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της γραμμής 4 του Μετρό.
 5. Κατάργηση της πρόβλεψης ότι μπορεί να παραχωρηθεί ως και το 5% της επιφάνειας του Άλσους για αθλητικές εγκαταστάσεις του άρθρου 43 του ν. 4277/2014.
 6. Κατάργηση των αναφορών στα άρθρα 14, παρ. 4 και 19, παρ.8 καθώς και στο παράρτημα VII, βάση των οποίων η διαχείριση του Άλσους περνάει σε «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής».
 7. Παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του Άλσους στο Δήμο, όπως έχει ζητηθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Συγκριτικό σχέδιο κατοικιών , παλιού γηπέδου και νέου
 8. Μείωση του ύψους του γηπέδου και τροποποίηση των όψεων ώστε να μειωθεί η δυσαρμονία και η αλλοίωση του παρακείμενου πολεοδομικού ιστού.
 9. Αντιστάθμιση των 6 στρεμμάτων του Άλσους με ανάπλαση χώρου πρασίνου (περιοχή πέταλο Νησίδας) με αθλητικές εγκαταστάσεις.
 10. Στέγαση τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο υπό ανέγερση γήπεδο, ώστε να εκπληρώνει την πρόβλεψη της παραχώρησης όπως χάντμπολ, βόλεϊ, αθλήματα στίβου, πυγμαχία, ξιφασκία, σκάκι.
 11. Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των φαινομένων θερμικής νησίδας του γηπέδου
 12. Μέτρα για την πυροπροστασία του Άλσους και της περιοχής.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *