Oμόφωνη απόφαση για κλείσιμο του Δήμου την Πέμπτη 22/6 – ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το ψήφισμα

Την ουσιαστική συμπαράσταση και τη διεκδίκηση μόνιμης λύσης στο θέμα των συμβασιούχων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο χθες Τρίτη 20/6. Συμπαρατασσόμενος ο Δήμος με τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί από τους εργαζόμενους, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές όλες οι υπηρεσίες του την Πέμπτη 22/6, ημέρα που έχει κηρυχθεί πανελλαδική απεργία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ είχε υποβάλλει η Λαϊκή Συσπείρωση και όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Πάνος κρίθηκε αναγκαία η συνεδρίαση λόγω της δημοσίευσης της απόφασης του Ελεκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίνονται αντσυνταγματικές και παράνομες οι παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εισήγηση του Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου έβαλε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο περιλαμβάνει:

  • την οριστική λύση στο θέμα των δεδουλευμένων των εργαζόμενων (η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου υποδεικνύει έμμεσα τον καταλογισμό των ποσών που έχουν εισπράξει οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη της αρχικής τους σύμβασης)
  • την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αναγνωρίζοντας ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ως άμεσες ενέργειες πρότεινε εκτός από το κλείσιμο του Δήμου την Πέμπτη, να επιδιωχθεί ένα ευρύτερο μέτωπο με άλλες δημοτικές αρχές με στόχο να αποτραπεί η απόλυση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο ΔΣ η απόφαση αυτή αφορά εννέα (9) εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, οι οποίοι και αποτελούν περίπου το 15% τη δύναμης των αντίστοιχων υπηρεσιών. Το ενδεχόμενο απόλυσής τους αφήνει ένα τεράστιο κενό στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου και θα έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του από την αρχή της θητείας της η παρούσα διοίκηση επεδίωξε την πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας, κάτι που προσκρούει στις μνημονιακές πολιτικές και κατέφυγε στη λύση των 8μηνων ως την πλέον προσφορότερη μορφή επιτρεπτής σύμβασης. Σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι πλησιάζουν τα δύο χρόνια συνεχούς εργασίας, μετά τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους (ρύθμιση Σκουρλέτη) και η τυχόν απομάκρυνσή τους ανοίγει το δρόμο στην απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και στην παράδοσή τους σε εργολάβους.

Μια σοβαρή διάσταση του προβλήματος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει η αυτοδιοίκηση από τους πολίτες. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξαίρεση αυτών των υπηρεσιών από την μνημονιακή απαγόρευση προσλήψεων, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει επί της ουσίας, όπως δεν έχει προχωρήσει και η αντικατάσταση των θέσεων εργασίας που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας δεν έχει κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2010.

Στη συζήτηση που ακολούθησε στο ΔΣ αρκετοί σύμβουλοι έλαβαν το λόγο, ζητώντας την ουσιαστική στήριξη του αγώνα των εργαζομένων, ενώ έγινε σοβαρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης που δεν δινει λύση στο πρόβλημα, αλλά παραπέμπει σε προσωρινές λύσεις δίμηνων συμβάσεων και σε μελλοντική προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Αρνητική ήταν η τοποθέτηση συμβούλων κυρίως της πλειοφηφίας για τη στάση της ΚΕΔΕ, που από την αρχή δεν συμφωνούσε με την παράταση των συμβάσεων, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη να επιδιωχθεί μια συνεργασία με άλλους Δήμους για κοινή στάση και διεκδίκηση.

Έντονο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους στο Δήμο

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι και μέλη του Σωματείου των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου παρενέβη, ζητώντας ως άμεσο αίτημα τη δέσμευση του δημάρχου για συνέχιση της πληρωμής αυτών των εργαζομένων.

Στην τελική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος αποδέχθηκε την ευθύνη να προχωρήσει σε όποια απόφαση χρειασθεί για να μην απολυθούν αυτοί οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο αυτοδιοικητικό κίνημα προκειμένου να μη βρεθεί μόνος σε μια τέτοια ενέργεια.

Η  εισήγηση, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας αυτής πρότασης, υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρόντων συμβούλων, με εξαίρεση της Δ. Γκούμα, η οποία επέμεινε στην πρόταση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι σύμβουλοι της παράταξης Νέο (Γ. Αράπογλου) και οι Γ. Τομπούλογλου, Ν. Παπανικολάου, Ε. Γαϊτανά, Α. Αναγνώστου.

 

Το ψήφισμα

Οι χειρότερες εκτιμήσεις για την κατάληξη της υπόθεσης των παρατάσεων συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα των Δήμων επιβεβαιώθηκαν με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση, παρότι αναγνωρίζει ότι εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων που όριζε η ρύθμιση Σκουρλέτη και υποδεικνύει την επιστροφή των δεδουλευμένων μισθών τους.

Η κυβέρνηση, ενώ πριν καθησύχαζε δια του αρμόδιου Υπουργού ότι θα βρεθεί λύση, επικαλείται τώρα τα νομικά κωλύματα που αναφέρει η δικαστική απόφαση και παραδέχεται ότι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν στη διακοπή των 15.000 συμβάσεων εργασίας που είχαν παραταθεί, δίνοντας αόριστες υποσχέσεις για τη διευθέτηση της επιστροφής μισθών για τους οποίους οι εργαζόμενοι έχουν εργαστεί.

Ο Δήμος μας έχει απόλυτη ανάγκη των υπηρεσιών των 9 συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα και προειδοποιεί ότι η απομάκρυνσή τους θα έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας προς τους πολίτες, αφού θα αποδυναμώσει την ήδη υποστελεχωμένη Διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου μας. Η ύπαρξη επαρκούς προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι απαραίτητη για να μην απαξιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και να μην παραδοθούν σταδιακά στους εργολάβους καθαριότητας. Οι «λύσεις» των δίμηνων συμβάσεων και της κοινωφελούς εργασίας ανακυκλώνουν τη φτώχεια και την ανεργία και δεν στηρίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έχει πρόσφατα στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων και τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων με ομόφωνη απόφασή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • να δοθεί άμεσα οριστική λύση στο ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων
  • να μετατραπούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Για το σκοπό αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • καλεί την ΚΕΔΕ και τις Δημοτικές αρχές όλης της χώρας να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου διάρκειας.
  • καλεί τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στην κινητοποίηση/απεργία της Πέμπτης
  • αποφασίζει το κλείσιμο του Δήμου την ημέρα της απεργίας
  • εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μετώπου ανυπακοής μαζί με άλλους δημάρχους απέναντι στην απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για απόλυση των συμβασιούχων.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *