Νέα κίνηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην πόλη μας

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα παίρνουν θέσεις για τις μετά διετία δημοτικές εκλογές (αναδημοσίευση από το ΚΡΙΣΕΙΣ… ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ)

Τελευταία μας έστειλαν ηλεκτρονικά, όχι μία αλλά δύο πρωτοεμφανιζόμενες «κινήσεις» πολιτών, χωρίς κανένα όνομα από κάτω (στο τέλος υπάρχουν τα κείμενα). Από μακριά φωνάζουν πως πρόκειται για «κινήσεις» προσώπων, που μπορεί να είναι ακόμη και το εξής ένα… Πιθανότατα θα δούμε κι άλλες παρόμοιες απελπισμένες προσπάθειες, μέχρι να φτάσουμε στις δημοτικές εκλογές. Θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων, των κινήτρων που παρέχουν, των προσόντων των υπεργολάβων που τις υπηρετούν, και κυρίως από το πόσο θα «μασήσουν» οι συμπολίτες μας. Τα δυο χρόνια που απομένουν ως τις δημοτικές εκλογές, θα δουν πολλά τα μάτια μας.

Οι δυο πρωτοεμφανιζόμενες κινήσεις, προστίθενται σε μια τρίτη που επίσης πρωτοεμφανίστηκε πριν τρεις μήνες, απειλώντας και στη συνέχεια προχωρώντας σε μηνύσεις ενάντια σε υπαλλήλους και δημοτική πλειοψηφία. Η κατάθεση μήνυσης βοήθησε να επιβεβαιώσουμε αυτό που καταλαβαίναμε. Πως δηλαδή κανείς τους δεν έχει σχέση με τη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει…

Αυτές οι «κινήσεις» που έχουν βγει για ψάρεμα αφελών, και εμφανίζονται ως κάτι νέο, δε τολμούν να βάλουν όνομα ή ονόματα από κάτω γιατί ξέρουν πως είναι κάτι εντελώς παλιό και καθόλου συμπαθητικό. Ελπίζουν να ψαρέψουν «λαβράκια» για να τα βάλουν στη βιτρίνα ως αναλώσιμα. Αντικειμενικά λειτουργούν ως προσπάθεια των επιχειρηματικών συμφερόντων να διαμορφώσουν πολιτικές εξελίξεις σε όφελος τους.

Σε στρατιωτικό επίπεδο λοιπόν έχουμε, επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, τραμπουκισμούς, απειλές κατά πολιτών και αιρετών, αποκλεισμούς αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, διαλύσεις συγκεντρώσεων και δημοτικών συμβουλίων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα και επιχειρηματικά σχήματα. Συνήθως βάζουν μπροστά τον επιχειρηματία που έχει προσληφθεί για την έκδοση της ανέκδοτης ως σήμερα οικοδομικής άδειας.

Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Ψηφίζοντας νόμους και (ν)τροπολογίες, ή καταψηφίζοντας και απέχοντας από οποιαδήποτε κινητοποίηση ή πράξη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τους όρους για να ανατραπούν ή αποτραπούν οι επιδιώξεις τους.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο αναμενόμενα έχουν την απόλυτη κάλυψη των συστημικών ΜΜΕ και των αντίστοιχων «αθλητικών».

Στο επίπεδο της κοινωνίας όμως, ιδιαίτερα της τοπικής, γνωρίζουν πως υστερούν απελπιστικά σε αποτελέσματα. Γνωρίζουν επίσης ότι αυτό όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά χειροτέρεψε κιόλας. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγεθύνουν τη δυσφορία, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις των πολιτών, απέναντι στα σχέδια τους. Όσο κι όπως να βομβαρδίσεις ένα τόπο, είναι γνωστό πως τον κατακτάς μόνο επί του εδάφους. Αλλά και πάλι θα είσαι στρατός κατοχής. Οι κάτοικοι της πόλη μας και το κίνημα τους, παρά τα βαριά συστημικά – συστηματικά ομαδικά πυρά που έχουν δεχτεί από όλες τις πλευρές, δεν έχουν υποκύψει. Ούτε και πρόκειται.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αποβλέπουν σε τεράστια κέρδη από τη περιοχή μας, έχουν κάθε λόγο με χρήση γνωστών τρόπων, να προχωρήσουν και σε πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτό που επιχειρείται στη πόλη μας, είναι σε κλίμακα αυτό που είδαμε πρόσφατα σε σειρά αραβικών χωρών. Αφού με στρατιωτικά μέσα δε μπορούσαν να καταφέρουν την ανατροπή που επιθυμούσαν, ή δε συνέφερε γιατί το ισοζύγιο των αποτελεσμάτων κόστους – οφέλους θα ήταν καταφανώς αρνητικό, βρήκαν πρόθυμους εφιάλτες, να κάνουν τη σχετική διάβρωση και να δημιουργήσουν τις υποδομές που θα οδηγούσαν τις κοινωνίες σε διχασμό και συνθήκες διάλυσης και ανατροπής. Οι ηγέτες της εμφανιζόμενης αντιπολίτευσης, ήξεραν ότι παλεύουν για τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Οι υπόλοιποι χρήσιμοι ηλίθιοι που τους πίστεψαν, έγιναν ή γίνονται κιμάς από τα κανόνια που ακολούθησαν για τα κέρδη των πολυεθνικών. Στη χώρα μας δεν έχουμε φτάσει στα κανόνια, κι έτσι η μάχη διεξάγεται σε άλλο πιο ήπιο αναλογικά επίπεδο, πολιτικό, επικοινωνιακό, τραμπούκικο, παρακρατικό.

Στην ιστορία, τη πολιτική, τη παράδοση, τη κοινωνία, τη χώρα μας, πάντα υπήρχαν Ιούδες για 30 αργύρια. Εφιάλτες, συνεργάτες των Γερμανών ναζί που έκαναν δουλειές μαζί τους, δοσίλογοι  και γενικά προδότες που υπερασπίζονταν εισβολείς και συμφέροντα, με κριτήριο και μοναδικό ιδανικό… τους το ατομικό όφελος.

Στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα λοιπόν, γίνεται όλο και πιο φανερό, πως εξελίσσεται μια κατεπείγουσα εντατική προσπάθεια πολύμορφης και πολυεπίπεδης βίαιης ανατροπής των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Ο πολύμηνος πλέον αποκλεισμός της πρόσβασης στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους της Στρούγκας και της Λαϊκής Συνέλευσης, αποδείχτηκε εντελώς αναποτελεσματικός. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αναστείλει τη πλούσια πολιτιστική, ευρύτερα πολιτική και κοινωνική προσφορά τους. Κατά τα λοιπά έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το πανελλήνιο ασχολείται με τις πρακτικές του κεφαλαίου για τον έλεγχο και της δικής μας γειτονιάς. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο παραπάνω αποκλεισμό. Στο επίπεδο της πόλης, υπενθυμίζει καθημερινά στους πολίτες τι τους περιμένει, αν τελικά γίνει ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε ότι αφορά το δήμο έχουν κάνει «μια τρύπα στο νερό». Η απόλυτη ευθυγράμμιση της πλειοψηφίας και η όποια απόπειρα διάσπασης της, έπεσε στο κενό. Ανάλογα αποτελέσματα είχαν και με την αντιπολίτευση. Κατάφεραν να οδηγήσουν το σύνολο της, σε αδυναμία ουσιαστικής και με αξιώσεις υπεράσπισης τους. Και επειδή η Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα γειτονιά είναι, και λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι, κανείς δε θέλει να ξεφτιλιστεί εντελώς γιατί έτσι τελειώνει ουσιαστικά και η όποια συμμετοχή του στα κοινά.

Επιστρέφοντας στη τελευταία «κίνηση» σημειώνουμε κάποια χαρακτηριστικά της:

Είναι παντελώς ανώνυμη. Ούτε ένας δεν υπογράφει από κάτω.

Ψαρεύει σε θολά νερά. Αναζητά χρήσιμους ηλίθιους για καύσιμη ύλη.

Δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερά ή οτιδήποτε προοδευτικό.

Κινείται σαφώς στο χώρο της δεξιάς.

Αντίθετα με ότι δηλώνει έχει χρώμα και έχει διαλέξει πλευρά.

Δε ξέρει, ούτε ενδιαφέρεται για το μείζον πρόβλημα της δημοκρατίας, και της εισαγόμενης βίας και τρομοκρατίας στη πόλη.

Δεν έχει πρόβλημα ούτε με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε με τις μνημονιακές πολιτικές που μας εξαθλιώνουν.

Θεωρούν πως ο… οργανισμός ΑΕΚ είναι συστατικό στοιχείο της πόλης. Αν εννοούσαν την ερασιτεχνική ασφαλώς, αλλά εννοούν το σχέδιο του ιδιωτικού γηπέδου Μελισσανίδη.

Δημιουργούν τους όρους για τη κυριαρχία Βασιλόπουλου και Δύναμης Πολιτών, ακόμη και από το πρώτο γύρο. Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουν το άνετο πέρασμα του στο β΄ γύρο των εκλογών.

Αν περάσει η διχαστική γραμμή τους, οι εκλογές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Βασιλόπουλος ή υπάλληλος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επιχειρούν να διχάσουν και το προσπαθούν με συνέπεια, γιατί εκτιμούν πως διαφορετικά οι ίδιοι δε μπορούν. Ενώ θα έχουν τύχη άλλοι, από εκείνους που επικρίνουν, και τους οποίους προφανέστατα δεν ελέγχουν καθόλου ή επαρκώς… Γι΄ αυτό και η ανάγκη να τους θέσουν υπό επιτροπεία αλά τρόικα. Μέχρι τις εκλογές θα κάνεις ότι σου λέω, διαφορετικά θα σε πολεμάω. Και μέχρι τότε θα προσπαθήσω να σε καταπιώ…

Αναφέρονται στη σύγκρουση του δήμου με μερίδα του τύπου, η οποία δεν έγινε ποτέ με πρωτοβουλία του δήμου φυσικά. Περισσότερο μοιάζει με τη περιγραφή ατυχήματος, από κάποιον που έφυγε από το δρόμο κι έπεσε σε κολώνα της ΔΕΗ στο πεζοδρόμιο. Ισχυριζόταν πως ενώ πήγαινε  ευθεία, ξαφνικά είδε μια κολώνα να έρχεται με ταχύτητα προς το μέρος του. Δε πρόλαβε να την αποφύγει, και απλά ο άνθρωπος ζητούσε ευθύνες και κυρίως αποζημίωση.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σε αυτό. Η επιμονή οπαδών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και γενικά της ιδιωτικοποίησης οτιδήποτε δημόσιου, να σιτίζονται, να επιβιώνουν και γενικώς να αρμέγουν το δημόσιο χρήμα. Αντί να βγάζουν τα κέρδη τους από τον ιδιωτικό τομέα και την ελεύθερη αγορά, που εμμονικά υποστηρίζουν.

Ρίχνοντας τώρα μια ματιά στους στόχους που οι ίδιοι λένε πως έχουν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα εξής:

Αν τα καταφέρουν, θα κατέβουν στις εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο.

Επιδιώκουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συγχωνευτούν σε μία. Στην οποία προφανώς το πάνω χέρι θα έχουν οι ίδιοι. Στη περίπτωση μας δε συμφέρει ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η πολυχρωμία, οπότε τα ξεχνάμε αυτά…

Θέλουν μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές να λειτουργήσουν για τις άλλες παρατάξεις, ως επιστάτες των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλά και προστάτες της μερίδας του τύπου, που έχει έρθει σε σύγκρουση με τη δημοτική πλειοψηφία.

Αποκωδικοποιώντας τα παραπάνω, διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

Αναγνωρίζουν έμμεσα αλλά σαφέστατα, πως ο Άρης Βασιλόπουλος, βρίσκεται θεαματικά πάνω από το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, και είναι πανίσχυρος στους δημότες. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να θέλεις να ενώσεις τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για να τον αντιμετωπίσουν. Άρα προκύπτει πως η περιγραφή που κάνουν για τις διαθέσεις των κατοίκων απέναντι στη πλειοψηφία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό που θα επιθυμούσαν να συμβαίνει.

Έχουν στόχο να παραμερίσουν τη μεγάλη μάζα όσων ασχολούνται με τα κοινά, στο χώρο κυρίως της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής αντιπολίτευσης. Σίγουρους πρέπει να θεωρούμε τους επικεφαλής, αφού στο κείμενο τους γίνεται σαφής αναφορά στη κατά τη γνώμη τους, ανεπάρκεια τους.

Αν πετύχουν τους παραπάνω στόχους, θα πάμε σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Άρης Βασιλόπουλος από τη μια, και υπάλληλος των επιχειρηματικών συμφερόντων από την άλλη. Θα έπρεπε να ξοδέψει πολλά λεφτά ο Άρης Βασιλόπουλος και η πλειοψηφία του, για να βρουν πρόθυμους να του κάνουν τέτοια εξυπηρέτηση!!! Είτε πρόκειται για ρηχή ανάλυση της πραγματικότητας, είτε οφείλεται σε συναισθηματικό φορτίο των εμπνευστών του κειμένου, είτε είναι άλλου είδους ανεπάρκεια, είτε ισχύουν και τα τρία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η «κίνηση» είναι καταδικασμένη σε απόλυτη αποτυχία! Γιατί ακόμη κι αν κατάφερναν να φτάσουμε σε αυτό το δίλλημα, η ήττα των υπαλλήλων των επιχειρηματικών συμφερόντων θα ήταν συντριπτική.

Καμιά τύχη δε μπορεί να έχει τύχη αυτό το κατασκεύασμα!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *